top of page

MUSEER

Museer i Paris

Fotografi og samtidskunst

 

Jeu de Paume har ofte nogle virkelig gode midlertidige, moderne udstillinger. Den sidste tirsdag i måneden “mardis jeunes” er der gratis entré for unge under 26.

Jardin des Tuileries 75001 (M Concorde).

 

Maison européenne de la Photographie har de bedste og største fotoudstillinger i byen!

5/7, rue de Fourcy 75004 (M St-Paul).

 

Fondation Cartier pour l’art contemporain har altid spændende udstillinger på programmet og har blandt andet kørt Ron Mueck. Værkerne udstilles i store, flotte, lyse rum og er altid meget imponerende.

261, boulevard Raspail 75014 (M Raspail).

 

Palais de Tokyo er fyldt med eksperimenterende kunst og har ofte de sejeste installationer, der virkelig kommer til deres ret i museets store, rå rum. I det hele taget er museumsbygningen bare rigtig smuk, og den minder mest af alt om noget fra datidens Athen (selvom jeg desværre må røbe, at den er fra 1937, og at rummene altid har været brugt til at udstille kunst). Fra museets terrasse er der den smukkeste udsigt til Seinen og Eiffeltårnet, så det er næsten et must at afslutte museumsbesøget her. Inde på museet ligger desuden restauranten Tokyo Eat, der serverer den lækreste mad, og i weekenderne holder natklubben YOYO til i kælderen. Læg eventuelt vejen forbi museet onsdag eller lørdag (før kl. 14.30), hvor gaden er fyldt med de lækreste markedsboder.

13, avenue du Président Wilson 75116 (M Alma Marceau).

Musée Yves Saint Laurent slog dørene op for omverden i 2017. Museet har til huse i  Saint Laurents tidligere couturehus, hvor han arbejdede på sine kreationer i tæt på 30 år fra 1974 til 2002. Få et indblik i modeskaberens allerstørste værker og couturens udtryk i det 20. århundrede.

5, avenue Marceau 75116 (M Alma-Marceau).

 

Fondation Louis Vuitton åbnede i efteråret 2014 og ligger i de smukkeste omgivelser i Bois de Boulogne. Bygningen selv er også ret så imponerende, tegnet af den canadisk-amerikanske 

arkitekt Frank Gehry. Museet ønsker at støtte og fremme 

samtidskunst.

8, avenue du Mahatma Gandhi 75116 (M Les Sablons).

 

Le Bal er et cool, mindre udstillingssted i det 18. arrondissement. Her har David Lynch og Kourtney Roy blandt andet været på plakaten. Stedet har også sin egen hyggelige café.

6, impasse de la Défense 75018 (M Place de Clichy).

 

 

Mellemøstlig- og kolonial historie

 

Le Mémorial de la Shoah er et jødisk monument i forbindelse med holocaust.

17, rue Geoffroy-l’Asnier 75004 (M Pont Marie). Fri entré.

 

Institut du Monde Arabe er et stort institut med blandt andet museum, bibliotek og restaurant på toppen. Fine udstillinger og smuk udsigt over det nordlige Paris fra 9ende sal.

1, rue des Fossés-St-Bernard 75005 (M Sully-Morland) (gå syd på langs broen, smuk udsigt!). Fri entré for europæere under 26.

 

Musée de l’histoire de l’immigration ved Palais de la Porte Dorée er et stort, smukt museum, der har en super cool permanent udstilling om immigration til Frankrig primært fra tidligere fransk-talende kolonier. Desuden har de ofte spændende, midlertidige udstillinger.

293, avenue Daumesnil 75012 (M Porte Dorée). Fri entré for europæere under 26.

 

 

Arkitektur

 

Fondation le Corbusier / Maison la Roche er arkitekttegnet af le Corbusier i 1920’erne og meget moderne for sin tid. Virkelig flot! Huset ligger ikke langt fra Bois de Boulogne, så et besøg der kunne snildt lægges i forlængelse.

8-10, square du Docteur-Blanche 75016 (M Jasmin).

 

 

Et musikalsk input

 

Cité de la Musique ligger i det nordøstlige Paris og har udover koncerter også sideløbende udstillinger.

221, avenue Jean Jaurès 75019 (M Porte de Pantin).

Traditionelle museer

 

Musée de l’Orangerie er kendt for deres fine udstilling af Monets åkander i to store, flotte, ovale rum. I underetagen er der skiftende særudstillinger. Benyt desuden lejligheden til at se den skønne park!

Jardin des Tuileries 75001 (M Concorde). Fri entré for europæere under 26.

 

Musée Picasso har en af verdens største Picasso-samlinger og er endelig (!) genåbnet efter længere tids renovering. Museet ligger midt i dejlige Marais i det smukkeste barokpalæ fra 1600-tallet og er altså lidt af et must efter min mening. Samlingen rummer over 5.000 af Picassos værker, herunder malerier, tegninger, skitser, keramik og skulpturer. På museet udstilles også Picassos egen samling af værker, som blandt andre indeholder Matisse og Cézanne. Hvis maven rumler efter besøget er Le Marché des Enfants Rouges kun et par minutter derfra ligesom Ob-La-Di til de kaffetørstige.

5, rue de Thorigny 75003 (M St-Sébastien-Froissart/St-Paul). Fri entré for europæere under 26.

 

Carnavalet udstiller kunst fra revolutionen og har en skøn have!

16, rue des Francs Bourgeois 75003 (M Saint Paul). Fri entré for europæere under 26.

Musée des Arts et Métiers er Paris' teknik- og industrimuseum, hvor blandt andet de smukkeste, gamle flyvemaskiner er udstillet.

60, rue Réaumur 75003 (M Arts et Métiers). Fri entré for europæere under 26.

 

Pompidou har en imponerende, permanent udstilling og ofte nogle seje, midlertidige. I Pompidou centeret finder man også en biograf, en stor læsesal og en fantastisk boghandel.

Place Georges-Pompidou 75004 (M Rambuteau). Fri entré for europæere under 26 til den permanente udstilling.

Muséum national d'Histoire naturelle udstiller de sejeste dinosaurskeletter (og alle mulige andre), der er virkelig imponerende. Museet ligger desuden i dejlige Jardin des Plantes, og en gåtur i parken er oplagt. 

57, rue Cuvier 75005 (M Gare d'Austerlitz). Fri entré for europæere under 26.

 

Musée d’Orsay er som Louvre en klassiker! Museet er indrettet smukt i en gammel banegård, og man finder blandt andet alle impressionisterne her. Kom tideligt, da der lynhurtig kommer lang kø!

1, rue de la Légion-d’Honneur 75006 (M Solférino). Fri entré for europæere under 26.

 

Musée Rodin er kendt for sine smukke skulpturer. Få af dem er også udstillet ved Varenne metroen.

79, rue de Varenne 75007 (M Varenne).

 

Petit Palais ligger over for Grand Palais og har det smukkeste indgangsparti samt en skøn og rolig have. Deres permanente udstilling er fin.

Avenue Winston Churchill 75008 (M Champs Élysées – Clémenceau). Fri entré til deres permanente udstilling.

Musée Jacquemart-André er et af de fineste museer i et smukt, ældre palæ på boulevard Haussmann. I øjeblikket kører udstillingen Le Jardin Secret des Hansen, hvis værker normalt ellers hænger på Ordrupgaard nord for København. Tæt på museet ligger Parc Monceau, som bestemt er værd at svinge forbi. 

158, boulevard Haussmann 75008 (M Miromesnil).

Musée de la Vie Romantique ligger gemt i en smuk gård, i det fineste, lyserøde hus fra 1830. Museet er omringet af blomster og er ganske rigtig en romantisk, lille tidslomme. Nyd en kop kaffe på den fredfyldte terrasse.  

16, rue Chaptal 75009 (M Saint-Georges). 

 

Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris har rigtig fine udstillinger og meget at kigge på!

11, avenue du Président-Wilson 75016 (M Alma Marceau). Fri entré til den permanente udstilling. 

 

Palais Galliera musée de la mode udstiller modehistorien og har tidligere blandt andet haft cool udstillinger med ældre Vogue-forsider og imponerende kjoler.

10, avenue Pierre 1er de Serbie 75016 (M Alma Marceau). 

 

 

Gallerier

 

Hvis man vil galleri-hoppe, skal man tage til Marais (75003/75004). Her ligger gallerierne side om side, så der er masser at tage af. Jeg er især ret vild med Galerie Azzedine Alaïa på 18, rue de la Verrerie, der tidligere blandt andet har udstillet World Press Photo.

Galerie Maeght har altid spændende udstillinger. I shoppen ved siden af galleriet finder man de fineste, gamle udstillingsplakater. 

42, rue du Bac 75007 (M Rue du Bac).

bottom of page